zondag 22 mei 2016

Wat gaan we doen?


Is een van de vragen die ons aan het begin van de vakantie gesteld kan worden. Daar kunnen wij een heel kort antwoord op geven: We gaan wandelen!
Hoe ver is het? Kan ik dat? Hoe hoog is het? Lopen jullie mee? Krijgen we een kaartje mee? Zijn enkele vragen die komen na zo`n kort antwoord. Uiteraard hebben wij ook daar antwoorden op. Aan het begin van een week ligt er een uitgebreid beschreven wandelprogramma klaar waarin we vertellen wat je kan verwachten. Daar wordt per dag uitgelegd wat er gaat gebeuren en door de bijgevoegde hoogteprofielen en foto`s krijg je meteen een goede indruk van de alle tochten waaraan je kan deelnemen. Deelname is nooit verplicht en voor de bustochtjes wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Ga je liever alleen op pad? Wij staan je met raad en daad terzijde en geven je graag advies over de tochten en uitstapjes die je vanuit het dorp en in de directe omgeving kan maken. Dat kan een korte rondwandeling over de Prader Alp, een dagtocht naar de Schwarzhorn of juist een dagje ontspannen bij de Caumasee zijn.  In “ons” wandelgebied kan je alle kanten op en of je nou een beginnende of een ervaren bergwandelaar bent, je zal je elke dag verbazen over de schoonheid van het omringende berglandschap. Het wandelprogramma hieronder beschrijft slechts een klein deel van de door ons aangeboden tochten.

Farur - Joch - Gürgaletsch
De beste plaats om kennis te maken met het geologisch strijdtoneel tussen oeroud Europa en het vroeger Afrikaanse eiland Adria is het Joch. Rotsen staan er op hun kant en stenen uit allerlei gebieden liggen er naast elkaar. Je wordt met ons busje naar alp Farur op 1940m gebracht. Vanaf dat punt loop je naar het Churer Joch op 2020m en daal je af naar Tschiertschen (wandeltijd 4,5 uur, zeer geschikt voor een eerste wandeldag). Diegenen die een hogere top willen beklimmen, kunnen in ongeveer 2 uur naar de Gürgaletsch op 2560m wandelen en vanaf daar loop je in ongeveer 3 uur terug naar Tschiertschen. Ook is er een mogelijkheid om in 2,5 uur terug te wandelen vanaf het startpunt Farur.

De rotsen op het Joch

Afdaling vanaf de achterkant van de Gürgaletsch


Löser - Urdensee - Bleiswald
Een bijzonder mooie tocht in de directe omgeving met vertrek vanaf Löser is een 4 uur durende wandeling naar de Urdensee. Vanaf 1640 meter klim je in een rustig tempo langs de Urdenbach naar Capätsch. Na Capätsch wordt het landschap open en loop je verder over een landweg naar Inner Urden, niet meer dan een zomerstal. Aan de horizon wordt dan inmiddels de rand van het plateau, waarop de Urdensee op 2200 m ligt, zichtbaar. Na een  pittige klim van ongeveer 45 minuten ben je er. Daarna daal je weer af en kiest dan één van de vele paden terug naar Tschiertschen. Je kan er ook voor kiezen om niet naar de Urdensee te gaan en binnen 1, 2, 3 of 4 uur terug te lopen naar het hotel. Een wandeling door het sprookjesachtige Bleiswald, ontspannen genieten van de unieke Alpennatuur of gewoon lekker zonnen op een bankje .. Het kan allemaal.

Herfstkleuren op het pad naar de Urdensee

Uitzicht vanaf de Schwarzhorn


Triemelhütte - Hochwang
De wandeling start aan de overkant van het dal op 1850m. Eerst wandel je over een eenvoudig pad en daarna over een mooie graat in ongeveer 2,5 uur naar het Hochwang op 2533m. Onderweg kan je volop genieten van prachtige uitzichten en unieke natuur (hoogveen). Op de top kijk je uit over het Bündner Rheintal. Op de terugweg loop je nog een stuk over de kam en daarna loop je over uitgestrekte bloemenweiden langs het restaurantje “Skihaus Hochwang”. Vanaf daar is het nog 30 minuten lopen naar het eindpunt op 1850m. Al met al duurt de wandeling 5 uur. Er zijn kortere en minstens net zo mooie varianten mogelijk. Frank loopt mee naar de top.

Op het Hochwang in Juli

De jeugd neemt een andere route


Sarner Alp - Präzer Alp - Tguma
De wandeling begint op de Sarner Alp (1843m). Vanaf daar lopen we via de Präzer Höhi (2119m) en Tguma (2163m) in ongeveer 4 uur weer terug naar het startpunt. Het eerste deel van deze wandeling moet je een pittig stukje klimmen. Als we eenmaal op de eerste top zijn, blijven we op hoogte en lopen we ongeveer 2 uur over een kam met een prachtig 360 graden uitzicht. Vanaf het topje Tguma lopen we weer naar beneden richting de Sarner Alp en komen onderweg een leuk restaurantje tegen met de naam `Parsiras`. Tijdens deze wandeling zijn er korte stukjes waarbij je geen last van hoogtevrees moet hebben. Je hebt onderweg geen schaduw dus zonnehoedjes, water en zonnenbrandcreme mogen mee! Als het warm genoeg is dan kan je halverwege een verfrissende duik in een koud bergmeertje nemen. Tobias loopt mee.

Boterhammetjes eten en genieten op de kam

Wandeling met een flinke groep


Saviéntal - Cardinal
Een prachtige tocht in een  uniek natuurgebied waarbij je volop kan genieten van wat de natuur te bieden heeft. De route verloopt deels over brede en deels over smalle bergpaden en is voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen. Een deel van de tocht wandel je over een pad dat uitgehakt is in de rotsen (niet gevaarlijk). De wandeltijd is ongeveer 4 uur. Alleen al de rit naar het startpunt is de moeite waard! De wandeling begint in het Safiental en eindigt in het Rheintal. Onderweg heb je uitzicht op o.a de “Flimser Bergsturz” en de “Rheinschlucht”; de grootste Canyon van Europa.

Dit soort plaatjes heb je alleen in Oktober

Ontspannen wandelen in de herfst


Piz Tuf - Natuurpark Beverin
Na een indrukwekkende busrit via Thusis en de Viamala kloof, begint de wandeling op 2350m. De eerste 1,5 uur wandel je licht stijgend en dalend over een uitgestrekte Alp waar je met wat geluk kristallen kan vinden. Het gebied staat bekend om de vele steenbokken en murmeltieren en de kans dat je ze tegenkomt is groot. Daarna begint de klim en loop je in ongeveer 1,5 uur over rotsachtige bergpaden (zonder afgronden) naar de Piz Tuf (2834m). Onderweg en op de top kan je volop genieten van overweldigende uitzichten! De afdaling is minstens net zo mooi als de klim. Frank en Tobias lopen mee. Al met al ben je 5 uur aan het wandelen. En wilde je altijd al eens Edelweiss in het echt zien? Ook dat kan tijdens deze wandeling.

Het lijkt spannender dan het is. Maar mooi is het zeker!

Afdaling na een top- belevenis op de Piz Tuf


Arosa - Tschiertschen
Wij brengen je naar Arosa alwaar je kan kiezen uit verschillende mogelijkheden. Als je uitstapt bij het treinstation kan je met de kabelbaan omhoog naar de top van de Weisshorn op 2645m. Vanuit daar kan je ervoor kiezen om direct vanaf de top in ongeveer 5 uur terug te lopen naar Tschiertschen. Je kan ook eerst met de lift terug naar het middenstation op 2000m. Vanuit daar kan je via de „Carmennapas“ of de „Ochsenalp“ in ongeveer 5 uur terug naar Tschiertschen wandelen.  Je kan ook bij de “Hörnli Express” uitstappen en met de lift naar de top van de Hörnli gaan. Vanaf de top loop je langs de Urdensee door het Urdental in ongeveer 3 uur terug naar Tschiertschen. Als je niet uitstapt in Arosa word je een stukje buiten het dorp afgezet bij „Maran“ (1850m). Dan loop je over een prachtige Panoramaroute via de „Ochsenalp“ (2150m) terug naar Tschiertschen in ongeveer 4 uur.

De panorama route over de Ochsenalp in September

Een weer een topje erbij!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten