vrijdag 10 februari 2017

Interview met Tobias: Geen onweer, wel koffie

Wandelen is populair en de belangstelling voor begeleid wandelen groeit. Pelgrimstochten, dagwandelingen, meerdaagse wandelingen, het kan allemaal onder begeleiding en het aanbod neemt toe. Particulieren bieden zich aan als begeleider, maar ook bedrijven en organisaties. Hotel Gürgaletsch in de Zwitserse Alpen biedt al jaren compleet georganiseerde wandelvakanties aan. Inclusief begeleiding tijdens het wandelen. Bedrijfsleider Tobias Alderliesten deelt zijn ervaringen.Omdat hij voor zaken in Nederland is, kan Tobias mij te woord staan. Het is aan hem te zien dat hij regelrecht uit de bergen komt: hij heeft een gebruind gezicht en bergschoenen aan. Wandel- en skihotel Gürgaletsch staat in het bergdorpje Tschiertschen op ongeveer 1400 meter hoogte, in de buurt van Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden. Zomers zit het vol Nederlanders met een gemiddelde leeftijd van boven de vijftig. “Ze zijn fit en willen dat ook blijven, daarom komen ze naar ons om te wandelen”, aldus Tobias.


Vertel eens iets over de begeleiding?

“Mensen hebben behoefte aan sturing en houvast. Ze willen letterlijk en figuurlijk aan de hand gehouden. De begeleiding begint bij voorbereiden: bij aankomst vertellen we wat de gasten kunnen verwachten. Bovendien kunnen ze vooraf, thuis op de site foto’s bekijken en blogs lezen. Ze vinden het altijd fijn de ervaring van anderen te lezen.

In het hotel zelf ligt een programma waarop de wandelingen per dag uitgebreid beschreven staan. Tijdens het gezamenlijke avondeten vertellen we over de wandeling van de volgende dag. Dan kunnen de gasten vragen stellen. Het laatste stukje voorbereiding vindt plaats op het startpunt van de wandeling. De wandelaars krijgen een plattegrond mee en we herhalen belangrijke informatie.

In de bergen wil je niet voor vervelende verrassingen zoals onweer komen te staan. Tijdens het wandelen is het belangrijk dat de begeleiders geruststelling uitstralen. Als iemand hoogtevrees heeft, is het enige dat je kan doen moed inspreken. Dat klinkt als psychologische hulp. Wij voelen ons soms haast een zorginstelling.”

Dat klinkt niet als begeleiding van een officiële berggids…

“Onze professionaliteit zit vooral in onze ervaring. We zijn officieel geen berggidsen, daarom benadrukken we dat iedereen op eigen risico meewandelt. We gaan mee om de risico’s die de bergen brengen zo veel mogelijk te beperken. Onze begeleiding is erg persoonlijk. We blijven in de buurt en geven raad als er bijvoorbeeld onweer dreigt.

Met ‘wij’ bedoel ik de medewerkers die meewandelen. Meestal zijn dat Frank en ikzelf. Frank is opgegroeid in de bergen en ervaringsdeskundige. Hij bedenkt vaak nieuwe wandelingen. Vaste gasten zijn erg blij als Frank meegaat. Regelmatig brengt hij van te voren hout naar de top van een wandeling boven de boomgrens, om ter plekke voor de gasten koffie te zetten op een vuurtje. Het feit dat er speciaal van te voren hout naar deze hooggelegen plek is gebracht, is voor de gasten erg bijzonder.

Verse koffie op 2400m

Soms gaan er ook ingehuurde begeleiders mee, die deskundig zijn op het gebied van geologie of biologie. Zij gaan mee tijdens speciale themaweken en vertellen over de omgeving en de natuur. Bijvoorbeeld Kees Boele van Natuurpresentaties verteld al jaren over de geologie en biologie in de Alpen.

 Hoe reageren de gasten?

“Ze vinden het heerlijk om tijdens hun vakantie niet na te denken over het weer, de route of de volgende dag. Een term die onder de gasten steeds weer terugkomt  is ‘onbezorgd wandelen’.”

Hoe is het voor jezelf om te begeleiden?

“Ik ervaar tijdens het wandelen vaak een enthousiaste, ontspannen sfeer. Het is een fijne baan, vooral als je met een groep gasten onderweg bent. Toch ben ik iedere keer opgelucht als iedereen weer heelhuids terug is. Veel mensen schatten de wandeling van te voren hoger of zichzelf lager in en zijn achteraf blij, dat is erg mooi om mee te maken.
Ik doe dit zelf al acht jaar, maar leer nog steeds elk jaar. Ik begon erg onwetend. De laatste tijd wordt begeleid wandelen steeds meer onze specialiteit. Het is steeds belangrijker dat de gasten niet voor verassingen komen te staan, tenzij het een kopje koffie is.”

Dit interview is tot stand gekomen na een spontane ontmoeting met een student journalistiek uit Nijmegen. De opdracht was een willekeurig iemand aan te spreken en hem of haar te interviewen. Het betreft dus een studie-opdracht en geen officieel interview. 

Als je meer wilt weten over Tobias en de rest van het team dan kan je op de pagina over ons op de website van het hotel kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten