vrijdag 26 augustus 2016

Meer dan alleen wandelen

Graubünden is een wandelparadijs, dat staat vast; maar het is met recht ook een walhalla voor de fietser. Zo zijn paden en wegen altijd in topconditie, is de bewegwijzering uitstekend en is er in het openbaar vervoer meestal ruimte voor het stalen ros. Steeds meer Gürgaletsch gasten zijn op de hoogte van de mogelijkheden in de directe omgeving. De schoenenruimte in de kelder biedt dan ook steeds vaker onderdak voor fietsen.

Kom je met een groep fietsers? Dan zijn ritten van en naar fietslocaties of zelfs een geheel fietsprogramma altijd bespreekbaar!

Mountainbike
De directe omgeving van Tschiertschen is bezaaid met bewegwijzerde tochten die vanuit het hotel of vanuit omliggende dorpen te fietsen zijn. Direct vanuit het hotel zijn er enkele zeer mooie single trails en mogelijkheden voor enduro dagtochten. Zeker ‘om de hoek’ bij Lenzerheide doet de gemeente hun stinkende best om de biker een prachtige vakantie te geven. Er is uitgebreide informatie over uiteenlopende tochten en trails. Fiets je liever naar beneden dan omhoog? Dan is er een breed scala aan tochten waarbij je de skilift gebruikt om de berg op te komen. De liften in Lenzerheide, Arosa en Flims zijn voor fietsers de hele zomer toegankelijk.


In september tijdens een tocht van Tschiertschen naar het Churerjoch
Het bike gebied Lenzerheide in de late herfst

Downhill
De echte downhill biker kan zijn hart ophalen in de bikeparken van Lenzerheide, Chur, Arosa en Flims (allemaal in 20 tot 45 minuten met de auto bereikbaar). Hier vind je verschillende liften en verschillende geprepareerde downhill trails die garant staan voor de nodige adrenaline. Let wel: een downhill fiets en –uitrusting zijn hier verplicht. Het is vanuit Arosa en Lenzerheide ook mogelijk om downhill tochten te maken, zelfs met start en finish in Tschiertschen. Je maakt dan gebruik van het openbaar vervoer en de skiliften om boven te komen en komt via de Ochsenalp, de Urdensee of het Joch terug naar het Hotel.


Een rondje Tschiertschen, Arosa, Tschiertschen
In volle vaart de berg af
Flims en Lenzerheide hebben veel te bieden

Tour- en racefiets

Voor de pedaalridders die op het asfalt horizontale of verticale kilometers willen maken is er een legio aan mogelijkheden. Een ronde in het dal van Tschiertschen is een leuke optie, eventueel met de klim naar Arosa. Wanneer je minder wil klimmen en dalen zijn er fietsroutes langs de Rhein bij Chur. Voor diegene die echte tourtochten willen ervaren zijn er veel bergpassen van boven de 2000 meter die je aan elkaar kan verbinden zodat een grote ronde ontstaat. Binnen een uur rijden sta je aan de voet van de Albulapass en de Julierpass. Rijd je wat verder dan kan je o.a. de Oberalppass, de Furkapass, de Sustenpass en de Grimselpass bedwingen. Wanneer je liever niet op deze klassieke passen tussen de stinkende drie liter Audi’s, de oldtimers en de motoren fietst zijn er meerdere minder bekende dalen in de directe omgeving die je tot het einde van de weg omhoog kunt volgen. Hier heb je het asfalt voor jezelf; er is minder verkeer, er zijn minder fietsers en er is meer ongerepte natuur. Prachtige voorbeelden zijn het Safiental en het Valsertal, beide te fietsen vanuit Bonaduz (30 minuten rijden). Neem voor de zichtbaarheid op de weg en in de tunnels wel een fel achterlicht mee.

Met de racefiets kom op de mooiste plekken

Uitzicht op de Rheinschlucht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten