dinsdag 28 juli 2015

Fleurige geologie

Nog enkele kamers beschikbaar
Na een dag in Wandelhotel Gürgaletsch wordt elke gast opgenomen in een flow van bruisende gezelligheid. Alles behalve versteend is het binnen maar één blik naar buiten laat een geheel andere wereld zien.
Tschiertschen in 2015

Je staat in Tschiertschen op een versteend moment in een tijd die nauwelijks te bevatten is. De dichter Vasalis droomde eens dat hij langzamer leefde dan de oudste steen. Bomen schoten als grassprieten uit de grond en verdwenen in een oogwenk, de aarde schokte en jaargetijden werden verkleurende regenbogen.

Avondschemering boven Tschiertschen,  60 miljoen jaar geledenTschiertschen zoals het was, 60 miljoen jaar geleden. Na alweer een tropisch hete dag gaat de zon onder boven de Tethys zee. Af en toe steekt een reusachtig reptiel zijn machtige kop boven de golven. In het westen verstilde koraalriffen nog net zichtbaar, honderden kilometers naar het oosten lag een eiland voor de Afrikaanse kust.

Eens een tropische lagune, nu versteend, verwrongen, verslagen

Onpeilbaar diep gewortelde krachten vergrepen zich aan dit idyllische plaatje. Het eiland Adria werd onstuitbaar naar het noorden geperst, de zeebodem verzette zich maar kon de strijd niet winnen. Europa zette zich schrap maar werd steeds verder in het defensief gedrongen. Stenen werden als was, aardlagen werden plooien in een tafelkleed. Scheuren werden opgevuld met de prachtigste mineralen.

Hörnligrat vanaf de Weishorn

Een paar minuten later, in onze tijdrekening ongeveer 35 miljoen jaar, ligt er een chaotisch en bont mozaïek van versteende verhalen. Alleen in onze visie ligt het landschap stil maar in werkelijkheid gaat de strijd der titanen door. Millimeter na millimeter stijgt Tschiertschen verder omhoog terwijl Adria en het Afrikaanse continent zich steeds intiemer tegen Europa opdringt.

Gestippelde gentiaan

De omgeving van Tschiertschen laat zich lezen als een boek met een handleiding. Overal liggen brokken versteende geschiedenis. Een fleurig boeket vormt de leidraad. Gele gentianen verraden waar kalk is achtergelaten, gestippelde gentianen op het Joch wijzen op verzuurd gesteente afkomstig uit het oude Europa.

Niet meer weg te denken, de grasmaaier van de Alpenweide

In de laatste seconden op de geologishe klok kwamen mensen aan die het groene kleed gingen bewerken. Spar, lariks, bergden en arve werden gekapt, alpenweiden begraasd en paden als guirlandes van top naar dal aangelegd. Waar kalksteen aan het oppervlak kwam gingen Achtblad en Zonneroosje bloeien, waar graniet en lei ontbloot werd greep Oranje Streepzaad zijn kans.

Kees laat het landschap spreken

Sinds enkele jaren krijgt het  fleurig versteende verhaal van Tschiertschen een stem. Aan het begin en het eind van de zomer is natuurkenner Kees Boele in ons hotel.  Elke dag wandelt hij mee om plant, dier en steen te benoemen.  Na het diner eindigt het verhaal in kleurige presentaties of een terugblik op vastgelegde fotografische momenten. Tekst en foto`s zijn gemkaat door Kees. Bekijk hier de aanbiedingen voor de Alpennatuur weken in 2016.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten