woensdag 29 juni 2016

Alpennatuur 2016

Vanaf 2010 staat Alpennatuur als serie themaweken op ons programma. De eerste twee jaar verzorgd door Wietze Boersma en nu alweer vijf jaar door onze huisbioloog en natuurpresentator Kees Boele. Heerlijk wandelen samen met natuurbeleving in de meest brede zin. Of het nu gaat om de titanenstrijd tussen twee continenten, met overal versteende tijdsmomentjes, passerende vlinders, zingende sneeuwvinken of bloeiende vrouwenschoentjes. Overal zit een verhaal achter en het leuke is dat je daarmee steeds meer ontdekt of gaat zien.
Door een onverwachte wijziging in het programma kwamen wij hier terecht

Dit jaar bieden we drie “themaweken” Alpennatuur. Met deze blog willen we terugkijken op de eerste week in juni. Het voorjaar kwam laat op gang en dat betekent dat op bijna elke wandeling drie seizoenen tegelijk te beleven waren. Vroege orchideeën en krokussen waren nog volop aanwezig maar ook de eerste zomerbloemen kondigden zich al aan. Op de hoogste toppen was het nog volop winter. Een dik pak sneeuw belemmerde de doorgang van de Weisshorn naar de Ochsenalp of de Carmenna pas. Alpenmarmotten liepen wat verdwaasd over deze witte wereld terwijl ze eigenlijk een groen gedekte tafel verwacht hadden.
Uitzicht v.a de Weisshorn

Elke themaweek Alpennatuur heeft zijn eigen “toppers”. Iedereen beleefd het natuurlijk anders maar na afloop zat in bijna elke koffer wel een digitale herinnering aan hellingen met vrouwenschoentjes. In de afgelopen jaren was het een enkel verspreid voorkomende schoentje waar we van mochten genieten. Nu zijn we de tel kwijt geraakt, tot vlakbij het hotel kleurden hellingen geel van deze grootste orchidee van Europa. En dan al die witte bosvogeltjes, welriekende nachtorchissen en paradijslelies. Van Präzer Höhi tot aan de top van de Schwarzhorn, elke keer weer een ander boeket.

Het beroemde en oh zo geliefde vrouwenschoentje

Bosvogeltje

Natuurbeleving in het klein

En dan was er “Freek Boele”. Niet zo spectaculair worstelend als televisie held Freek Vonk maar toch lukte het zijn collega bioloog om een gladde slang te vangen  tijdens de Viamala wandeling. Gesterkt door koffie van Frank, opgediend in de historische sfeer van de kasteelruïne Höhen Rätien”, was één greep in het struikgewas voldoende om het prachtige dier te laten zien aan iedereen. Groot wild was er ook. In de vroege ochtend op safari naar de gemzen, avondontmoetingen met edelherten en tientallen alpenmarmotten. Een jagende steenarend, koerende alpensneeuwhoenders, vluchten sneeuwvinken en alpenlandsalamanders als gummi beestjes. Bijna teveel voor acht dagen wandelen.

"Freek Boele" 

De slang

De Rheinschlucht

In één woord: spectaculair!

Alpennatuur is ook een bont palet van landschappen. Korte en langere tochten rond Tschiertschen maar ook verder weg naar het Safiental. Van de spectaculaire hangbrug over de Claustaler Tobel bij Pagig (noordzijde van ons dal) tot aan de top van de Schwarzhorn. En soms liepen we letterlijk tegen natuurgeweld aan. Van lang geleden toen de Rheinschlucht  gevormd werd tot een plotselinge steenstort die de aangekondigde route blokkeerde. Met Zwitserse precisie werd deze keurig aangekondigd bij het begin van het wandelpad door het Safiental. Dat gaf tijd voor een onverwacht extraatje: de schitterende waterval onder de Wisshorn, aan het eind van dit prachtige dal.


Notenkraker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten