dinsdag 9 juni 2015

Tschiertschen, zonnig bergdorp in Graubunden


Tschiertschen

Zonnig bergdorp in Graubünden

Kuuroord
Ruim honderd jaar geleden was Tschiertschen al een geliefde plek bij toeristen. Het op 1343 m hoogte gelegen bergdorp met een gunstige zonnige ligging op de flanken van de bergen heeft bijzonder goede klimatologische omstandigheden. Toen dat eenmaal was ontdekt werd het al snel een kuuroord waar men maar al te graag verbleef. 
De bezoekers die er kwamen hadden er wel wat voor over; het dorp was niet makkelijk bereikbaar omdat de weg naar Tschiertschen smal en steil was. Dit heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat het dorp in de loop der jaren niet de megalomane omvang heeft gekregen zoals diverse andere Zwitserse (wintersport-) plaatsen.  Het plaatsje Tschiertschen is bescheiden van omvang gebleven en heeft ook nog de charme van vroeger. Dit laatste is voor diegenen die voor het eerst het dorp bezoeken een aangename verrassing. En terwijl de 'toeristische jetset' de toevlucht heeft genomen naar de mondaine bergplaatsen blijft het schilderachtige Tschiertschen voor de echte natuur- en wandelliefhebber nog steeds een plek waar men zomers graag naar toe gaat. Niet in de laatste plaats vanwege de rust die het dorp uitstraalt.
Vermeldenswaard zijn de goed bewaard gebleven houten huizen die een goed voorbeeld zijn van de traditionele Zwitserse bergarchitectuur. Het merendeel van deze houten huizen dateert uit de 19e eeuw en zijn door de uit Molinis afkomstige timmer- en handwerksman John Niggli  gebouwd. Prachtig om te zien zijn de fraaie gevels, versierd met ornamenten en geschilderde teksten die getuigen van de vroomheid van de bewoners maar ook wijzen op een zekere mate van welvaart.
Het maakt dat de plaats Tschiertschen een bezoek meer dan waard is.

 (klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

Overal in het dorp staan nog de oude houten huizen


Ook aan de rand van het dorp staan oude houten huizen

Fraai geschilderde teksten op de gevels

'Blumen des Glücks musst du selber pflanzen'

Tschiertschen anno 2015
Het dorp heeft rond de 200 inwoners. De meeste inwoners hebben hun werkplek in Chur. Een enkeling kan bestaan van inkomsten uit zijn boerenbedrijf of horecavoorziening. Het dorp heeft een kleine buurtsuper (dorfladen), een winkeltje met tijdschriften, een kapper en een vvv-kantoor waar men ook geld kan 'pinnen'. Daarnaast zijn er enkele horecavoorzieningen. Eén van de boeren verkoopt biologische producten. 
Er is een busverbinding met de plaats Chur. Reistijd is 25 minuten.
Zomers wordt Tschiertschen veelal bezocht door natuurliefhebbers en wandelaars terwijl in de winter de plaats geliefd is bij wintersporters. 

Zo reed men vroeger over de steile weg naar Tschiertschen

De bergweg van Chur naar Tschiertschen is ondertussen breder gemaakt en is nu goed begaanbaar. 
Omdat het een doorgaande weg voor de streekbus is wordt het ook in de winter goed sneeuwvrij gehouden. Wel zitter er in de weg enkele venijnige steile stukken maar die weerhouden er zelfs de postbus niet van tot Tschiertschen te rijden. De bus kan dan tot aan de dorpsrand komen, daarna worden de straatjes zo smal dat het alleen voor personenauto’s mogelijk is om verder te rijden naar bv de bergrestaurants.
Naast Tschiertschen zijn ook in het nabijgelegen dorp Praden historische houten huizen goed bewaard gebleven.
Informatie over de teksten op de huizen, de zogenaamde  'Haussprüche'  kan men * hier *  lezen.

Aan de rand van het dorp is een bushalte. Lijndienst Chur - Tschiertschen
Smalle straatjes waar amper een auto kan rijden
In de dorpskern tref je historistische huizen aan
 
Tschiertschen is geliefd bij wandelaars


Meer over het dorp en zijn geschiedenis is te lezen op de website van 'Tschiertschen Praden'.

De sfeer van Tschiertschen proeven bij Hotel Gürgaletsch? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten