zondag 14 december 2014

Alpenflora in beeld

Theo Westra is al een paar keer in Tschiertschen geweest en ook eind Juni 2014 was hij bij ons te gast. Gewapend met camera en stevige bergschoenen kan je in de direkte omgeving hele mooie plaatjes schieten. Theo heeft er ons een paar gestuurd en meteen van commentaar voorzien. Op zijn website kan je nog veel meer foto`s bekijken.

Dit is toch wel de mooiste bloem die je kan vinden in de buurt van Tschierschen. In een veld vol met bergbloemen is dit echt een verrassing wanneer je hier je camera op kan richten.

Paradijslelie

Menig wilde bloemenliefhebber zou hier een moord voor willen doen. Kom ze sowieso al op meerdere plaatsen tegen, ook in de buurt van Dörfli en de buurt van Naaldhout op oude strooisellagen. Maar dan moet je dus wel op vakantie naar Gürgaletsch ;-) Voor meer informatie over ons zomeraanbod kunt u hier onze website bekijken.

Koraalwortelorchis

Je kijkt er zo overheen. Ze zijn dan ook vaak erg klein. Er is ook nog een rôze soort, die heb ik gevonden in Frankrijk. Ze ruiken naar vanille, vandaar ook de naam. Op weg naar de bergtop het Joch!

Zo klein is de Vanille- orchis

Wanneer je in het gras van een alpenweide zit uit te rusten en een boterham eet kun je zomaar naast deze kleine orchis zitten. De Engelsen noemen hem  Kikkerorchis, let maar op de vorm en kleur! Ook wil er wel eens Maanvaren staan, maar daarover een andere keer.

Groene bergnachtorchis, Kikkerorchis

Dit klokje wordt steeds zeldzamer, deze staan in de buurt van Dorfli. Ook heb ik ze wel gevonden in Val Sinestra richting Züort op de weg bovenlangs.

Kolfdragend klokje

Tot nu toe op twee plaatsen gevonden. Het lijkt wel of ze steeds verder naar  boven gaan. Net als de Edelweiss. Het is een klimmer.

Alpenakelei

Op weg naar de Weisshorn sta je uit te hijgen van de lange klim en vergeet  je ineens je vermoeidheid wanneer er deze vorm van wolken aan de hemel  verschijnt, Lenticulariswolken (lenswolken).  Door luchtstroming boven/over de bergen ontstaan ze.

Lenswolken

Boven de 600 meter kun je in de buurt van naaldhout deze schitterende  Kroonbekerzwam vinden, hij komt dus niet in Nederland voor. Menig mycoloog  doet er goed aan om dus in de Zomer af te reizen naar het wandelhotel van Tobias en zijn zus Anna.

Kroonbekerzwam

Mossen en korstmossenliefhebbers kunnen in Zwitserland de mooiste en  zeldzaamste soorten vinden zoals deze Tote gebeinte flechte. Dode beenderen  ... (ik heb nog nooit zulke levend gezien). Als ik me niet vergis is dit een korstmos genaamd Thamnolia vermicularis. Er is geen Nederlandse naam voor. In het Zweeds heet het masklav.... Ja,  internet is prachtig. Als je eenmaal een klein houvast hebt gevonden, zoals een plaatje, kun je weer verder puzzelen.

Thamnolia vermicularis

Het vinden van een Rood bosvogeltje, een orchidee, is een belevenis apart.  Boven Molinis vonden mijn neef en ik er een stuk of 25. Deze stond alleen en was te vinden gewoon langs de kant van de weg op weg naar Molinis. Onze dag was gelijk geslaagd.

Rood bosvogeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten